Riemst, Belgium
Vroenhoven Bridge
+
PROJECT

02.015 | Vroenhoven Bridge

The Albert Canal between Antwerp with Luik, has been broadened for river traffic up to 9000 tons. The new bridge has a central span of 100 m, allowing a free passage width of 86 m. Highly complex conditions since the site is historically preserved. At this very spot, the second World War started in Belgium. The bunker next to the bridge testifies of this era.

The bridge is a stayed structure with a total length of 195 m. Its deck consists of two lanes of 3.25 m width with adjacent pedestrian and cycle routes with a total width of 18,5 m. The main structural system consists of two steel beams with variable height. The form varies according to the stresses acting in the beams, resulting in a materialised force diagram visible from the deck. These beams are used for separation of heavy traffic and pedestrians or cyclists and for pushing the bridge to its definitive location. The bridge was constructed in two phases.

PROJECT DATA
Mission
Complete mission of architecture, structure and landscape in collaboration with the artist Jozef Legrand. (open competition).
Study
2002-2004
Execution
2007-2011
Client
Flemish Community
Budget
€22.673.803
Length
195m
Architect
Ney & Partners
Site
Riemst, Belgium show on mapshow on map
Copyrights
Daylight - Jean-Luc Deru
DISTINCTIONS
Winner 'Steel Construction Award' 2012

share this